15 червня - День захисту людей похилого віку

      15 червня в Україні і світі святкують День захисту людей похилого віку. Розгорнуто ця подія називається Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей і була встановлена 2011 року. Заснували свято на пленарному засіданні Генасамблеї ООН.

        Мета впровадження цього свята – боротьба із дискримінацією та несправедливістю у відношенні до літніх людей, а також звернути увагу на той факт, що літні люди є не тільки потрібною, а надзвичайно важливою часткою нашого суспільства.

       Людьми похилого віку вважаються особи, яким більше 60 років. У Всесвітній організації охорони здоров’я для них навіть запропонували спеціальну класифікацію: 60-74 років – літні люди, 75-89 – старі люди, більше 90 років – довгожителі. 

       В Україні, за оцінками експертів, до недавнього часу таких людей було більше 11 мільйонів.

        За статистикою, кожна шоста людина похилого віку на Землі зазнає поганого поводження з боку своїх рідних, сусідів та сторонніх людей. Зловживання щодо людей похилого віку  має найрізноманітніші форми. Воно може бути фізичним, завдавати тілесну  шкоду.  Може бути моральним або психологічним – наприклад, образа словом, що викликає почуття приниження або страху. Може мати фінансовий характер – коли, користуючись  довірою літньої людини, піклувальник незаконно привласнює майно чи гроші старої людини.

       Турбота про людей похилого віку – це наша спільна справа, адже саме вони зберегли та передали нам найкращі традиції та культуру, навчили нас долати труднощі та вірити у майбутнє. Досягнення багатьох з них стали взірцем для теперішніх та майбутніх поколінь.

      Не забуваймо допомагати і турбуватися про тих, хто цього потребує.



Коментарі

Популярні публікації