14 червня - Всесвітній день донора крові

         Всесвітній день донора крові

- досить нове свято, яке відзначає багато країн. Воно було засновано під егідою ООН в травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я в Женеві. Наразі його святкують 14 червня. Саме цього дня в 1868 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини. Ініціювали проведення цього свята чотири міжнародні організації, які займаються пропагандою добровільного донорства: Всесвітня організація охорони здоров'я, Міжнародна федерація Червоного Хреста, Федерація організацій донорів крові й Товариство з переливання крові.

         Це свято — ще один шанс міжнародної спільноти закликати людей до відповідальності одне перед одним і надання посильної допомоги тим, хто її потребує. На жаль, потреба в донорській крові в умовах сьогодення постає щодня, адже через російську агресію та повномасштабне вторгнення страждають, як військові, так і цивільні українці.

         Кров – єдині невідкладні ліки, які неможливо замінити. Препарати крові є життєво необхідними пацієнтам з кровотечами будь-якого генезу, травмами, онкологічними, інфекційними, захворюваннями крові та іншими. Кров рятує життя породіллям та новонародженим дітям, бійцям на фронті. Без крові неможливим є проведення багатьох складних операцій.

       Цей день — можливість подякувати донорам за їхній благородний вчинок і порятунок багатьох життів. В Україні за статистикою щорічно донорами крові стають близько 500 тисяч людей. 

       Здай кров - збережи життя!

Коментарі

Популярні публікації