12 травня - Всесвітній день медичної сестри


           Щороку 12 травня відзначають Міжнародний день медсестри. Це свято було встановлено на честь британської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл, яка допомагала пораненим солдатам у Кримській війні.  В Україні з ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та Асоціації медичних сестер свято відзначається починаючи з 1997 року. 
     
        Медсестринство в Україні виникло із приходом християнства. За часів княгині Ольги відкрито першу лікарню, в якій догляд за хворими було покладено на жінок. Цей факт описує літописець Нестор у своїй праці «Житіє Феодосія Печерського».   

       Перший нормативний документ медичних сестер «Правила для сестер Хрестовоздвиженської громади» написав М. І. Пирогов у жовтні 1855 року.  

       Саме медсестри піклуються про пацієнта вдень і вночі, переживають з ним усі труднощі та допомагають одужати. А з якою легкістю сестри розбираються в морі пігулок і як спритно управляються з голками, вимірюють тиск, беруть аналізи та видають довідки! Без них нічого не працює ні на посту, ні в реанімації, ні в приймальному відділенні, ні в кареті швидкої.

      Зараз, під час війни, українські медсестри виконують неймовірно важливу роботу, рятують життя військових у зоні бойових дій та забезпечують гідний рівень медицини в тилу.

      У день професійного свята прийміть щирі вітання та безмежну вдячність за ваші чуйні серця, за врятовані життя, за повернуте людям здоров’я!




Коментарі

Популярні публікації