
29 серпня проводиться День «Більше трав, менше солі».
Сіль –
одна з найстаріших спецій, яка протягом століть була не лише невід'ємною
частиною нашої їжі, а й предметом обговорень щодо її користі та можливих
наслідків для здоров'я. Кухонна сіль переважно складається з хлориду натрію з домішками інших мінеральних солей. Хлористий натрій
є основним компонентом організму так само, як і вода. Він бере участь у
багатьох біохімічних процесах. Натрій є у кістках, м'язах, нервових волокнах,
позаклітинних рідинах. Якщо людина перевищує норму вживання солі, то в неї
починаються проблеми зі здоровʼям. Добова норма солі
для дорослої здорової людини – 6 грам. Це близько однієї чайної ложки. Норма для дітей ще менше: від року до трьох –
2 г, від 4 до 6 років – 3 г, від 7 до 10 років – 5 грам.
Сіль
шкідлива переважно затриманням води в організмі. Здорова людина зайвої рідини
не відчуває, але у тих, хто страждає підвищеним тиском, можуть зʼявитися
проблеми з судинами. Від пересоленої їжі зазнають люди з проблемами серця та
нирок. Надлишок солі
спричиняє навантаження на вени, розширюючи їх і створюючи передумови для геморою та варикозу. Навіть у здорової людини зайві солі натрію можуть
спровокувати напад головного болю або астми, порушити обмін речовин та
погіршити кровообіг.Через
сіль може виникати підвищене виділення соляної кислоти шлунком, що є шкідливим
для слизової оболонки, тому її вживання рекомендують обмежити людям з гастритом
і виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки.
За даними Всесвітньої організація охорони здоров’я
(ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання
харчової солі у світі щороку вмирає 4,1 млн людей. Люди, що бережуть
власне здоров'я, намагаються організувати правильне харчування. Під час приготування їжі сіль замінюють на трави і спеції.Заміна солі на
трави може не тільки посилити смак, але і принести
користь для здоров’я.
Деякі трави та
спеції здатні замінити собою сіль у стравах:
БАЗИЛІК
Трава з гострим
пряним смаком — відмінне доповнення до м'ясних страв. Краще її використовувати
у свіжому вигляді, але й у сушеному вона зберігає свій аромат. Базилік
підходить для приготування салатів, супів, соусів, піци.
ЕСТРАГОН
Трава має аромат,
який схожий на аніс. Її рекомендують класти наприкінці приготування страви,
тому що висока температура погіршує смак. Естрагон добре підходить до риби,
овочів, яловичини і птиці. Його додають у супи, рагу, салати.
Імбир
Коріння з гострим
смаком і різким ароматом переважно використовують у свіжому вигляді. Попередньо
його натирають або подрібнюють і додають як заправку до салатів, компотів.
Імбиром можна посипати м'ясо перед запіканням на грилі.
Кайенський
перець
Дуже гостра
спеція, що вимагає обережності у застосуванні. Її вживають у вигляді свіжих або
сушених стручків чи порошку. Перець — неодмінний компонент соусів, рагу з
овочів, супів, морепродуктів.
Кардамон
Спецію застосовують
у вигляді цілих стручків або зерен. Попередньо їх можна розмолоти. Кардамон з
приємним ароматом використовують для випічки булочок, хліба, додають до страв.
Кориця
Пряну спецію
нерідко додають до солодкої випічки, але у східній кухні вона є обов'язковим
інгредієнтом страв з баранини і курки. Вона покращує смак запіканок, соусів,
пирогів і компоту.
Коріандр
У кулінарії
використовують листя рослини, що має лимонний аромат. У свіжому вигляді його
кладуть у супи, салати, страви з м'яса і риби. Не менш корисним є насіння.
Попередньо його обсмажують на сухій сковороді, а потім додають цілим або
перемеленим.
Кріп

Пряну траву з
сильним ароматом використовують у свіжому, замороженому і сухому вигляді. Її
кладуть у салати, овочеві, м'ясні та рибні страви. Кріп додають до сиру,
запіканок, вареного рису і бобів.
Мускатний
горіх
Завдяки гострому
і солодкому аромату його додають до випічки, соусів, домашніх овочевих супів.
Це компаньйон для гвоздики, кориці, чорного перцю.
М'ята
Траву
застосовують для приготування солоних і солодких страв. Вона добре поєднується
з квасолею, горохом, підходить для салатів. Бажано використовувати м'яту у
свіжому вигляді.
Паприка
Спеція є солодшою
і м'якшою за кайенський перець. Її випускають у сушеному, молотому вигляді.
Паприка добре поєднується з овочами, бобовими, яєчнею. Це відмінне доповнення
до страв з риби, курки, баранини.
Розмарин
Рослина має
сильний аромат сосни, у великих кількостях пригнічує смак інших компонентів.
Гілочки кладуть до м'яса на грилі, риби, страв з яєць і картоплі. Свіжий
розмарин обсмажують разом з овочами. За умови використання у сушеному вигляді
його попередньо подрібнюють.
Харчуйтеся
правильно та смачно! Будьте здорові!
Коментарі
Дописати коментар