Щороку 6 липня лікарі – кардіологи відзначають професійне свято – це Всесвітній день кардіолога. Основна мета цього свята  – привернути увагу населення до профілактики     захворювань серцево-судинної системи, до важливості занять спортом, відмови від                      шкідливих  звичок, щоб  зміцнити здоров’я і продовжити життя.                                                        

        Кардіологія була відома вже у Стародавньому Єгипті, близько XVII ст. до н.е. Вчені знайшли документи лікаря того часу, який лікував серце. Великий прогрес у розвитку кардіології відбувся в епоху Відродження завдяки унікальним анатомічним дослідженням будови серця Леонардо да Вінчі, якими досі захоплюються лікарі. На початку XVII ст. англійський Вільям Гарвей довів існування кровообігу та розрахував швидкість кровотоку. І тільки з початку XIX ст. кардіологія розвивається як самостійна практична дисципліна.

Лікар-кардіолог займається однією з найцікавіших систем в організмі людини — серцево-судинної. Це своєрідна транспортна система, яка невпинно працює протягом нашого життя. Анатомічно серце розташовується на дві третини зліва від грудей і на третину справа. При цьому воно злегка відхилено вліво, тому серцебиття прослуховується саме з лівого боку. Цікаво, що серце чоловіків більше за вагою та розміром майже на третину, але скорочується воно в декілька разів менше, на відміну від жіночого.

Цікаві факти про серце:

1. У середньому за одну годину людське серце робить 4 200 скорочень, а за цілий день – близько 100 000.

2. Серце може працювати навіть тоді, коли буде відокремлене від тіла, оскільки воно виробляє власну енергію. Для цього йому потрібно тільки достатньо кисню.

3. У новонароджених частота скорочень серця становить 140 ударів в хвилину, у дорослих – 72 рази.

4. Серце починає битися через чотири тижні після зачаття і аж до самої смерті.

5. Жіноче серце скорочується швидше, ніж чоловіче.

6. Французький лікар Рене Лаенек (1781-1826) винайшов стетоскоп.  
                      
        Існує  кілька факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань. До основних з них відносяться: малорухливість, куріння, ожиріння, емоційне напруження, вживання надмірної кількості солі, алкоголю, неправильне харчування. Всі ці фактори призводять до збільшення навантаження на серце і судини.

       Близько 90% захворювань сучасного світу пов’язані зі станом і роботою серцево-судинної системи, тому кардіолог – це лікар, з яким рано чи пізно зустрічається кожен.

      Кардіологи є шанованими і соціально значущими лікарями. Вони надають посильну допомогу людям, які дійсно потребують її. Кардіолог несе відповідальність за життя кожного свого пацієнта, тому він повинен володіти такими рисами характеру: інтерес до природничих наук, чуйне ставлення до людей, готовність до нічних чергувань, швидкість реакції, відповідальність, авторитарність, комунікабельність, милосердя, тактовність, цілеспрямованість, принциповість.       

       Вітаємо сьогодні всіх кардіологів з професійним святом! Бажаємо щастя від душі, здоров'я, людських благ і досягти всіх вершин у Вашій чудовій професії!
                                            

Коментарі

Популярні публікації