8 червня - Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку

 

Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку вперше був відзначений в 2000 році Німецькою асоціацією медичної допомоги при пухлинах головного мозку.

 Мета цього дня – підвищення обізнаності громадськості про дане захворювання.

       Мозок – важливий орган, що контролює діяльність організму. Патологічні, навіть доброякісні новоутворення, що утворюються в ньому, здавлюють навколишні тканини, що негативно відбивається на якості життя хворого.


    Основними причинами розвитку пухлин головного мозку є: генетична схильність організму, вплив онкогенних вірусів, вплив іонізуючого випромінювання та хімічних канцерогенів.

Відомо про понад 120 видів пухлин головного мозку.

Пухлини головного мозку бувають первинними і вторинними (метастатичними), доброякісними і злоякісними, одиничними і множинними. Зустрічаються у будь-якому віці, проте відзначається деяке їх переважання у період 12-18 років та 45-50 років.

     Важливо розуміти основні симптоми пухлини головного мозку. Це - прогресуючий головний біль, що може супроводжуватися втратою зору; частковим або повним паралічем кінцівок; розладами ходи, мови чи пам'яті; втратою звичних для людини навичок; раптовими психічними розладами чи епілептичними нападами; нудота та блювання, зокрема зранку;слабкість; підвищена втомлюваність.

       Якщо у людини є деякі із перерахованих вище симптомів, це не обов’язково означає, що у неї новоутворення головного мозку. Такі симптоми супроводжують багато інших станів.

Важливо вчасно і правильно поставити діагноз у лікаря. Тому слід записатися на прийом до фахівця. Визначення причини симптомів є першим кроком до отримання необхідного лікування.

       Головне — бережіть себе та близьких!


Коментарі

Популярні публікації