26 червня - Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу.

 У 1987 році Генеральна асамблея ООН постановила щорічно відзначати 26 червня Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом.

        Наркоманія – хвороба, що характеризується непереборним потягом до наркотиків, що викликає в малих дозах ейфорію, у великих – оглушення, наркотичний сон. Систематичний вжиток наркотику, як правило, викликає потребу у збільшенні доз. При наркоманії вражаються внутрішні органи, виникають неврологічні і психічні розлади, розвивається соціальна деградація. Більшість людей, що вживають наркотики, стикаються зі стигмою і дискримінацією, що може ще більше зашкодити їх фізичному і психічному здоров’ю і перешкодити їм отримати необхідну допомогу. 

      Сьогодні наркоманія як проблема стосується кожної країни Землі. Цивілізоване суспільство давно намагається знайти більш ефективні методи боротьби проти незаконного розповсюдження наркотиків – соціальні, політичні, медичні та правові. За даними ООН, зараз в світі налічується біля 250 мільйонів хворих на наркоманію, від якої щодня помирають понад 300 осіб. Історія боротьби з наркотиками в світі нараховує близько ста років.

       Проблеми боротьби з незаконним обігом наркотиків є надто актуальними як для багатьох країн світової спільноти, так і для України. Протягом останніх п’яти років в Україні спостерігається небачене зростання наркоманії.У сучасному світі широкий розвиток інформаційних технологій має відповідний вплив на усі сфери життєдіяльності людей. Зокрема це стосується і сфери незаконного наркообігу, коли для збуту наркотиків використовуються телекомунікаційні мережі, мережа Інтернет. Найбільш вразливою категорією потенційних покупців і споживачів є підлітки. Вони добре орієнтуються в сучасних комп’ютерних технологіях, тому їх активно залучають до процесу збуту наркотиків.Сьогодні в Україні середній вік, в якому діти  пробують наркотики, – 14 років.

       Лікувати наркозалежність дуже важко. Нелегко проводити й її профілактику. Основна мета профілактики наркоманії є формування у населення і, особливо, у молоді активної життєвої позиції неприйняття вживання наркотиків. Велике значення має організація дозвілля підлітків, створення умов, що забезпечують корисне проведення вільного часу.  

Профілактика наркоманії повинна починатися з сім’ї. Батьки повинні розуміти, що підґрунтям профілактики може бути повага до дитини, відкрите спілкування і довірливі відносини у родині.

Профілактика наркоманії в школах та інших навчальних закладах повинна бути обов’язковою і мати систематичний, масовий характер. Інформація, яка надається в доступній для дітей формі з урахуванням вікових особливостей, спрямована на формування однозначної позиції відмови від наркотиків.

Варто завжди пам'ятати, що ніхто з померлих наркозалежних людей не збирався продовжувати прийом наркотиків. Всі хотіли лише спробувати, задовольнити свою цікавість. Але у них кінець, як правило, трагічний: загублена людська доля, та й власне життя!

      Наркоманія – це виклик усьому людству і кожній сім’ї окремо. І від того, як ми на нього відповімо, залежить наше майбутнє.






Коментарі

Популярні публікації