25 червня - Всесвітній день вітіліго

 


      З 2011 року світова спільнота відзначає Всесвітній день вітіліго. День 25 червня було обрано на відзначення пам’яті про всесвітньо відомого співака Майкла Джексона, який страждав на цю недугу. Понад 100 мільйонів людей у світі страждають від вітіліго та стають жертвами дискримінації через це захворювання.

      Основна мета заходів, що проводяться з ініціативи Фонду Досліджень Вітіліго (VR Foundation), полягає в підвищенні поінформованості щодо захворювання, поліпшенні якості життя хворих.

       Актуальність проблеми вітиліго на сьогоднішній день пов’язана зі значним впливом його на психосоціальний статус пацієнта, що призводить до серйозних психо-емоційних порушень.

        Вітіліго хронічне захворювання, при якому спостерігається поява різних за формою і розміром білих ділянок депігментації шкіри, які можуть поширюватись і зливатись. Найчастіше ці плями локалізуються на обличчі, руках і ногах, а також в паховій зоні. У деяких випадках плями можуть утворюватися і на слизових оболонках, волосистих ділянках голови, а також  в зоні вусів і бороди у чоловіків. Єдині ділянки шкіри, на яких ніколи не проявляється вітіліго – це підошви стоп і долоні.

       Це захворювання не є вродженим і може розпочатися у будь-якому віці, але в 70% випадків – до 20 років. Вітіліго розвивається внаслідок втрати функції меланоцитів утворювати меланін – особливу речовину, від якої залежить забарвлення тканин. Вирішальну роль у виникненні вітіліго відіграють порушення діяльності нервової та ендокринної систем. Головна проблема цього захворювання – від неї не можна повністю вилікуватися.

 Хвороба не завдає особливого дискомфорту, однак викликає проблеми психологічного характеру, часто вводить хворих у стан постійної психічної напруги, тому при лікуванні необхідно враховувати роль психологічних чинників.

        Пацієнтам із вітіліго непросто прийняти свою хворобу. Тому їм насамперед потрібна моральна підтримка.

Коментарі

Популярні публікації