21 червня - Міжнародний День Йоги

          Уперше свято відзначалося у червні 2015 року, а ініціатива установи та вибір дати належать прем'єр-міністру Індії Нарендрі Моді. Індія є батьківщиною йоги, де це вчення культивується з давніх-давен. Датою свята обрали найдовший день на рік для половини Земної кулі. Ця дата, пов'язана з активністю Сонця, має певне значення для багатьох народів і відома як День літнього сонцестояння.  У ХХ сторіччі Йога стала поширюватися всіма континентами світу, і на сьогоднішній день завоювала прихильність мільйонів мешканців планети, вона практикується в різних стилях по всьому світу, її популярність продовжує зростати.

          Йога – прагматична наука. Вона має справу з фізичним, моральним, розумовим і духовним благополуччям людини як єдиного цілого. Староіндійські йоги емпірично встановили дуже важливе матеріалістичне положення про єдність психічного і фізичного і провідну роль кори головного мозку відносно всіх інших регуляторних систем організму та широко використали його в розробці фізичних, дихальних і психофізіологічних вправ своєї системи.

          Вважають, що філософію йогів систематизував у II столітті до н.е. мислитель Патанджалі в трактаті «Йога-сутра» у вигляді восьмиступеневої йоги. Патанджалі зміг описати способи контролю розуму, досягнення гармонії, певних станів. Йога вчить керувати власним тілом, почуттями, поведінкою, а медитація підвищує настрій, знімає стреси. Заняття йогою допомагають відчути злиття души й тіла, єдність з природою та з самим собою. Практика покращує ментальне і фізичне здоров’я, сприяє здоровому способу життя.

          Йога неймовірно корисна для здоров'я людей. Вона допомагає зміцнити імунітет, запобігти утворенню і розвитку злоякісних пухлин, очистити організм від токсинів і шлаків. Це лише невелика частина того, на що здатна ця найдавніша практика. 

          Міжнародний день йоги був заснований з метою підвищення обізнаності світової громадськості про користь йоги для фізичного і психологічного здоров'я, прийняття цього способу життя і філософії. В умовах сучасного світу з величезними навантаженнями на психоемоційну природу людини саме йога відіграє важливу роль для здоров'я людей.



Коментарі

Популярні публікації